تأمین حداکثری برق بخش‌های مختلف با جابجایی بار/ مدیریت مصرف ۱۵ درصدی برق خانگی و تحویل به بخش‌ تولید


وزارت نیرو در راستای برنامه‌های مدیریت مصرف برق سال جاری بنا دارد تا با اجرای برنامه‌های متنوع نسبت به تأمین حداکثری برق برای بخش‌های مختلف به ویژه بخش‌های مولد اقدام کند، برنامه مهمی که جابجایی بار بخش‌های اداری و صنایع به ساعات کم باری بخشی از آن است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، باوجود افزایش ۹ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق کشور از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون و اقدامات جامعی که وزارت نیرو با هدف رفع ناترازی اجرایی کرده است، همچنان صنعت برق کشور با چیزی حدود ۱۰ هزار مگاوات ناترازی در ساعات اوج بار مصرف رو به رو است که همین مسأله برنامه‌ریزی برای حفظ پایداری شبکه سراسری در فصل گرم سال را اجتناب ناپذیر می‌کند.
مستند به گفته‌های "مصطفی رجبی مشهدی" مدیر عامل شرکت توانیر در حال حاضر ۹۳ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی منصوبه در کشور وجود دارد که در فصل گرم سال امکان تولید ۶۵ هزار مگاوات برق عملیاتی را فراهم می‌کند و این در حالی است که میزان نیاز مصرف برق کشور در اوج بار سال جاری به ۷۵ هزار مگاوات می‌رسد.
باتوجه به اینکه از ساعت ۱۱ تا ساعت ۱۷ میزان نیاز به مصرف برق کشور به اوج می‌رسد و در صورت عدم اعمال برنامه‌های مدیریت مصرف، امکان پاسخ گویی به حداکثر نیاز موجود فراهم نخواهد بود، بر همین اساس ضرورت دارد تا برنامه‌های جامعی با هدف تأمین حداکثری برق بخش‌های مختلف اجرایی شود.
بر همین اساس برای بخش‌های مختلف اعم از صنایع، اداری، خانگی، کشاورزی و تجاری در تابستان سال جاری برنامه‌های متفاوتی در نظر گرفته شده است که در صورت اجرای کامل این برنامه‌ها ضمن افزایش تأمین برق تحویلی به همه بخش‌ها می‌توان از بروز هر گونه اشکال در فرایند تأمین برق کشور جلوگیری کرد.

هدف‌گذاری برای کاهش ۱۵۰۰ مگاواتی مصرف برق ادارات با تغییر ساعت کار
بر اساس مصوبه هیأت وزیران و با هدف کاهش مصرف بخش اداری تا ۱۵۰۰ مگاوات در ساعات اوج بار مصرف برق، از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریورماه ساعت کاری ادارات از ساعت ۶ صبح تا ساعت ۱۳ تعیین شده است.
ادارات در این برنامه موظف هستند در ساعات کاری ۳۰ درصد و در ساعات غیرکار ۶۰ درصد از میزان مصرف برق خود را کاهش دهند که نتیجه آن کاهش ۱۵۰۰ مگاواتی میزان مصرف برق این بخش در ساعات اوج بار مصرف برق کشور خواهد بود.
همچنین ادارات باید بر اساس قانون در سال جاری میزان ۵ درصد از مصرف برق خود را از محل انرژی‌های تجدیدپذیر تأمین کنند و در غیر اینصورت شرکت‌های توزیع این میزان از سهم برق مصرفی آن‌ها را بر اساس بالاترین نرخ برق تابلوی سبز بورس محاسبه و در صورت حساب آن‌ها اعمال خواهند کرد.

هدف‌گذاری برای کاهش ۱۵ درصدی برق بخش خانگی با اجرای طرح پویش انرژی
بخش خانگی همواره در فصل گرم سال یکی از بالاترین میزان مصرف برق را به خود اختصاص می‌دهد که در صورت عدم اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف این میزان تا ۵۰ درصد کل ظرفیت تولید برق کشور قابل افزایش است. علت اصلی این اتفاق وارد مدار شدن سامانه‌های سرمایشی اعم از کولر‌های گازی و آبی است که میزان مصرف برق بخش خانگی را نسبت به فصل سرد سال بیش از دو برابر افزایش می‌دهد.
بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته در سال جاری علاوه بر اعمال پاداش ۲۰ برابری در قبض برق مشترکان خوش مصرف به ازای هر کیلووات ساعت کاهش مصرف نسبت به مدت مشابه سال قبل، همچنین برای این مشترکان جوایز ارزنده‌ای مانند ۳۰۰ دستگاه خودرو، ده‌ها هزار لوازم خانگی، بسته اینترنت و... در نظر گرفته شده است.
علاوه بر اقدامات تشویقی برای مشترکان خانگی خوش مصرف، همچنین مستند به ماده ۶ قانون زدایی از توسعه صنعت برق مقرر شده است تا تعرفه مشترکانی که بالاتر از الگو برق مصرف می‌کنند بدون یارانه و به صورت پلکانی محاسبه شود تا از این طریق ضمن افزایش جذابیت برای حضور بخش خصوصی در صنعت نیروگاهی کشور، همچنین هزینه مصرف مازاد مشترکان پرمصرف به صنعت برق کشور تحمیل نشود.
پیش‌بینی می‌شود با استقبال مشترکان خانگی از این برنامه‌ها تا ۱۵ درصد مصرف برق این بخش کاهش یابد و متقابلاً امکان افزایش ظرفیت تأمین برق برای بخش‌های مولد فراهم شود.

قبض برق رایگان در انتظار کشاورزانی که با صنعت برق تعامل دارند
چاه های کشاورزی که چیزی حدود 16 درصد از کل مصرف برق کشور را به خود اختصاص داده اند، بر اساس برنامه اعلام شده در اوج بار مصرف به مدت 5 ساعت چاه آب خود را خاموش می شوند و از این طریق نه تنها قبض برق این چاه ها رایگان خواهد شد، بلکه به میزان قابل توجهی در حفظ پایداری شبکه سراسری برق اثرگذار خواهند بود.
ذکر این نکته ضروری است که اساساً پروانه صادره برای بیش از 92 درصد از 230 هزار چاه کشاورزی برق دار کشور زیر 19 ساعت است و لذا خاموشی این دسته از چاه ها در اوج بار نه تنها مغایرتی با پروانه بهره برداری از منابع آب زیرزمینی ندارد، بلکه به نوعی به صیانت از ذخایر آب زیر زمینی نیز کمک شایانی می کند.
همچنین آن دسته از چاه های کشاورزی که دارای پروانه بهره برداری بالای 19 ساعت هستند، می توانند از طریق نصب پنل های خورشیدی به میزان 80 درصد از ظرفیت کل مصرف برق از برنامه های مدیریت مصرف برق معاف شده و علاوه بر آن از طریق فروش برق با نرخ تابلوی سبز بورس به شبکه اقدام به کسب سود کنند.

تلاش برای تأمین حداکثری برق برای بخش‌های مولد در سال جهش تولید با مشارکت مردم
به صورت کلی صنایع در فصل گرم سال چیزی حدود یک سوم مصرف برق کشور را مصرف می‌کنند و نظر به اهمیت بسیار بالای تأمین حداکثری برق برای بخش‌های مولد در سال جهش تولید با مشارکت مردم، در سال جاری همانند فصل گرم دو سال گذشته مقرر شده است تا برق ۹۲ درصد از کل صنایع به تعداد ۵۸۰ هزار واحد که صنایع کوچک و کارگاهی محسوب می‌شوند و عمدتاً از فیدر خانگی استفاده می‌کنند، بدون هیچگونه محدودیتی تأمین شود.
همچنین ۵۶ هزار واحد صنعتی دیگر که عمدتاً در شهرک‌های صنعتی مستقر هستند و صنایع متوسط محسوب می‌شوند نیز بر اساس قانون کار در طول هفته ۶ روز به صورت شبانه روزی برق دریافت می‌کنند و تنها ۱ روز در هفته با هماهنگی شرکت شهرک‌های صنعتی تعطیل خواهند بود.
بر اساس این گزارش تنها ۷۰۰ واحد بزرگ صنعتی شامل کارخانه‌های بزرگ فولادی، سیمانی، مس، آلومینیوم و نظایر آن نیز که مصرف به شدت بالایی دارند آن بخش از فعالیت‌های تولیدی خود را که نیاز به برق بسیار زیادی دارد از ساعات پرباری (بعد از ظهرها) به ساعات کم باری (از بامداد تا اوایل صبح) انتقال می‌دهند.
پیش‌بینی می‌شود از طریق این اقدام تا ۱۵ درصد امکان تأمین برق بیشتر برای واحد‌های تولیدی نسبت به سال گذشته برای بخش صنایع فراهم شود.
مستند به موارد ذکر شده انتظار می‌رود در فصل گرم سال جاری و در سایه تعامل بخش‌های مختلف با صنعت برق علاوه بر حفظ پایداری شبکه سراسری امکان افزایش حداکثری تأمین برق برای بخش‌های فراهم شود.

تاریخ درج خبر: 
دوشنبه, 21. خرداد 1403